Az obszidián virtualizálódása

Az „excellpénz” és a „kriptovaluták” (nyílt forráskódú digitális fizetőeszközök) – például a bitcoin – világában az obszidiánnak is megszületett a virtuális változata. A serdülőkorú fiúk és a fiatal felnőttek körében népszerű számítógépes játék, a Minecraft egyik legerősebb anyaga (blokkja) az obszidián. A Minecraft nyílt világú sandbox videójáték, melyet a svéd Markus Persson indított útjára 2009-ben. „A Minecraftban a játékosok egy blokkokból álló, pixeles, 3D-világot fedezhetnek fel, felhasználhatják annak a nyersanyagait, eszközöket készíthetnek, építményeket építhetnek, továbbá a játék módjától függően harcolhatnak számítógép vezérelte ellenségekkel, vagy akár együttműködhetnek más játékosokkal.” (Wikipédia)

A stratégiai játékban az obszidián elpusztításához 72 egységnyi TNT szükséges, miközben a gyémánthoz elég egy is. Bár gyémántból „csákányt” lehet előállítani, amivel viszont szét lehet rombolni az obszidiánt. A nehezen kibányászható obszidián birtoklása sok előnyhöz juttatja a játékost: az alvilágban például Portált (logikai kaput) lehet építeni belőle, ugyanakkor mágikus tárgyak is kialakíthatók a virtuális kőzetből, ami megsokszorozza a tulajdonos erejét, státuszát, stratégiai lehetőségeit szinte a végtelenségig fokozza.

Egyébként a valóságos obszidián keletkezésének analógiájára ez a virtuális obszidián is akkor jön létre, ha a kőzetolvadék nagy mennyiségű vízzel érintkezik, ha a játékos vizet önt a lávára. Ez is jelzi a kőzet vulkanizmussal való kapcsolatát. Az obszidián előfordulási helye mély barlangokban van, ami viszont a valós természet karsztjelenségeihez köti. Nagy valószínűséggel a számítógépes játékban a barlangi lelőhely inkább a hozzáférés, kibányászás nehézségét hivatott jelképezni és a kibányászott obszidián értékét növeli.